Citromos mandulatorta



A citrom és a mandula nekem Szicíliát idézi: ízek és illatok kavalkádja. Ez egy könnyű, finom és nagyon látványos torta, igazi dísze lesz a húsvéti asztalnak. Az a tény, hogy előző nap kell elkészíteni, kifejezetten megkönnyíti a háziasszony munkáját.

 


















Hozzávalók: a tésztához:20 dkg hámozott, őrölt mandula, 4 tojásfehérje, 1ek méz, 1kk sütőpor, csipet só
A krémhez:1l mandulatej, 4 tojássárgája, 2 citrom leve és finomra reszelt héja, 3ek méz, 25g(1 zacskó)zselatin
A díszítéshez 2 ek szeletelt mandula, 1 sárga és 1 zöld citrom, pár levél citromfű vagy menta

A tojásfehérjéket a sóval kemény habbá verjük, hozzáadjuk a mézet és a sütőporral elkevert mandulát. A masszát sütőpapírral kibélelt tortaformába öntjük és 180 fokra előmelegített sütőben 20-25 percig sütjük. Közben a zselatint kevés hideg vízbe áztatjuk, pár percig hagyjuk duzzadni, majd nagyon lassan forrásig hevítjük, levesszük a tűzről, hűlni hagyjuk. A tojás sárgákat a mézzel habosra keverjük, lassan, állandó keverés mellett hozzáadjuk a mandulatejet, a citrom levét és reszelt héját, majd az egészet hozzáöntjük a zselatinhoz. (Ha közben megszilárdul a zselatin, újra fel kell melegíteni) Akkor öntjük rá a közben kihűlt tortaalapra, ha már kezd kocsonyásodni. Hideg helyre tesszük legalább 4-5 órára, de inkább egy éjszakára. Tálaláskor megszórjuk a száraz serpenyőben kicsit megpirított mandulával, citromszeletekkel és a citromfűvel díszítjük. Biztos lehet benne a háziasszony, hogy nem marad el a hatás.

1 megjegyzés:

Senga írta...

Nagyon jól néz ki! :) Kókusztejet is használhatok a mandula tej helyett?

2013. szeptember 13. 9:33

Megjegyzés küldése