Mi is az a paleo?

A civilizáció civilizációs betegségeket okoz. Első helyen áll a rossz táplálkozás.
A még ma is hagyományosan élő természeti népek nem ismerik a civilizációs betegségeket. A szívbetegség, cukorbetegség, rák, autoimmun betegségek, depresszió számukra idegen fogalmak. Kézenfekvő, tehát ha visszatérünk ahhoz az étrendhez, amely biztosítja nekik (a természeti népeknek) az egészséget.
Az ember optimális táplálkozási módja a paleolit, azaz a kőkori étrend, amely csak növényi eredetű szénhidrátokat, zöldségeket és gyümölcsöket, valamint állati eredetű fehérjét és zsírokat tartalmazott. Olyan étrendre kell visszatérnünk, amire őseink évmilliók alatt adaptálódtak.
A mai, nyugati típusú étrend idegen az emberi szervezet működésétől, ezért megbetegítő hatású.
Ez nem egy új diéta, hanem egy olyan út, amiről az emberiségnek soha nem is lett volna szabad letérnie.
Mit együnk tehát?
Amit enni kell: hús, tojás, zöldség, gyümölcs.
Amit nem kell enni: cukor, tej, és tejtermékek, liszt és gabonafélék, és minden, ami ezeket tartalmazza, hüvelyesek, (borsó, bab, lencse, földimogyoró), valamint krumpli, a rizs és a szója.
Amit inni kell: tiszta víz, tea, kávé, bor, sör. Az alkohol nem paleo, de az étkezésekhez elfogyasztott jó bor mégis fontos része az életünknek és mértéket tartva fontos kiegészítője mindennapi táplálkozásunknak.
Amit nem kell inni: minden cukros „üdítőital”, valamint a bolti gyümölcslevek.
Persze nem könnyű erre az életmódra átállni, elszántság kell hozzá.
Szendi Gábor: Paleolit táplálkozás című könyvét feltétlenül el kell olvasni ahhoz, hogy átlássuk ennek az életmódnak a lényegét. De aki eldöntötte és megcsinálja, sok bajától megszabadulhat. Ugyanolyan jókat fog enni, mint korábban. Vagy még jobbakat.
Ezen a blogon kitanulhatja a paleo főzést.