Citromos mandulatorta
A citrom és a mandula nekem Szicíliát idézi: ízek és illatok
kavalkádja. Ez egy könnyű, finom és nagyon látványos torta, igazi dísze lesz a
húsvéti asztalnak. Az a tény, hogy előző nap kell elkészíteni, kifejezetten
megkönnyíti a háziasszony munkáját.
Hozzávalók: a tésztához:20 dkg hámozott, őrölt mandula, 4
tojásfehérje, 1ek méz, 1kk sütőpor, csipet só
A krémhez:1l mandulatej, 4 tojássárgája, 2 citrom leve és
finomra reszelt héja, 3ek méz, 25g(1 zacskó)zselatin
A díszítéshez 2 ek szeletelt mandula, 1 sárga és 1 zöld
citrom, pár levél citromfű vagy menta
A tojásfehérjéket a sóval kemény habbá verjük, hozzáadjuk a
mézet és a sütőporral elkevert mandulát. A masszát sütőpapírral kibélelt
tortaformába öntjük és 180 fokra előmelegített sütőben 20-25 percig sütjük.
Közben a zselatint kevés hideg vízbe áztatjuk, pár percig hagyjuk duzzadni,
majd nagyon lassan forrásig hevítjük, levesszük a tűzről, hűlni hagyjuk. A tojás
sárgákat a mézzel habosra keverjük, lassan, állandó keverés mellett hozzáadjuk
a mandulatejet, a citrom levét és reszelt héját, majd az egészet hozzáöntjük a
zselatinhoz. (Ha közben megszilárdul a zselatin, újra fel kell melegíteni)
Akkor öntjük rá a közben kihűlt tortaalapra, ha már kezd kocsonyásodni. Hideg
helyre tesszük legalább 4-5 órára, de inkább egy éjszakára. Tálaláskor
megszórjuk a száraz serpenyőben kicsit megpirított mandulával, citromszeletekkel
és a citromfűvel díszítjük. Biztos lehet benne a háziasszony, hogy nem marad el
a hatás.
1 megjegyzés:
Nagyon jól néz ki! :) Kókusztejet is használhatok a mandula tej helyett?
Megjegyzés küldése