Ropogós sertéssült aszalt gyümölcsökkel és sütőtökpürével




Finom, egyszerű, mégis elegáns fogás. A méztől a hús bőre különlegesen ropogós lesz, az aszalt gyümölcsök pikánssá teszik a hús szaftját, illatuk pedig betölti az egész konyhát. Nagy előnye, hogy népesebb családnak vagy baráti körnek is ugyanannyi munka elkészíteni, csak a nagyobb darab húst kell majd hosszabb ideig sütni. Biztos siker.

 






















Hozzávalók 4 személyre: egy szép darab bőrös sertéscomb kb.1-1.2kg, 25 dkg vegyes aszalt gyümölcs (szilva, sárgabarack, almakarika, füge), 1 közepes fej hagyma, 1 ek méz, só, bors
A körethez: 1 fej hagyma, 1 kg tisztított, kockára vágott sütőtök, 1ek zsír, késhegynyi őrölt szerecsendió, só, bors

A hús bőrét és az alatta levő zsírt 1,5 centis sorokban bevagdossuk, hogy jó ropogósra sülhessen, sózzuk, borsozzuk. Egy jénai tál aljára szeleteljük a hagymát, ráfektetjük a húst, egy pohár vizet öntünk alá és 180 fokra előmelegített sütőben kb. 2 órát sütjük. Közben kevés vízbe beáztatjuk az aszalt gyümölcsöket és a sütés fél idejében a hús köré helyezzük.
Az utolsó 10 percben kenjük a hús bőrére a mézet, nagyobbra vesszük a hőt és ropogósra sütjük.
Amíg a hús sül, elkészítjük a köretet: a sütőtököt, nagyon kevés sós vízben 10-12 percig főzzük. A forró zsírban megpirítjuk az apróra vágott hagymát, hozzáadjuk a szerecsendiót. A sütőtököt leszűrjük, a hagymával pürésítjük, ízlés szerint még sózzuk, borsozzuk.
Ha a hús megsült, 10-15 percig pihentetjük, majd felszeleteljük és köré rakjuk a gyümölcsöket. A sütőtökpürével tálaljuk. A szaftot szószos tálkában külön adjuk fel.

0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése