Mézes csokoládéhab narancsos aszalt szilvával




A csokoládé melegsége kiválóan passzol a téli ünnepekhez. Ha meg még illatos fűszerekkel is megbolondítjuk, egészen különleges ízorgiát kapunk. Tudom, hogy a csokoládé alapvetően nem paleo, de már kapható xylittel vagy erytrittel édesített változat is. Mégis azt hiszem, hogy ha 86%-os keserű csokoládéból készítjük ezt a desszertet, akkor nem vétünk nagyot a paleo elvek ellen. A hab elkészíthető előző nap, csak tálalni kell frissen.





















Hozzávalók 4 személyre:
a habhoz: 100g 86%-os fekete csoki, 4 tojás, 2ek méz,3 lap zselatin, késhegynyi őrölt fahéj és szegfűszeg, csipet só
az öntethez: 2tojás, 4 tojássárgája,1ek méz, 1rúd vanília kikapart belseje, 1dl narancslé, 12 szem mag nélküli aszalt szilva

A csokoládét apróra tördeljük, vízfürdő fölött állandó keverés mellett pár csepp vízzel felolvasztjuk. A zselatint kevés hideg vízbe beáztatjuk. A tojások fehérjét csipet sóval kemény habbá verjük, a sárgákat a mézzel és a fűszerekkel 8-10 perc alatt habosra keverjük. A tojáshabba óvatosan beleforgatjuk a sárgáját és a csokoládét, majd a kinyomkodott zselatint. A masszát tálba öntjük és legalább 3 órára, (de még jobb éjszakára) hidegre tesszük.
Közben az aszalt szilvákat 1-2 órára beáztatjuk a narancslébe, majd kiszedjük, lecsöpögtetjük.
Az öntethez az egész tojásokat és a sárgákat a mézzel és a vaníliával habbá verjük, hozzáadjuk a maradék narancslevet.
Tálaláskor egy forró vízbe mártott evőkanállal a csokihabból szép formákat kanyarítunk a tányérra, a vaníliás öntettel és az aszalt szilvával tálaljuk. Egész biztos, hogy nem marad el a hatás.

0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése