Provencei mézes-rozmaringos bárányragu

Ezt az ételt tavaly nyáron ettük egy baráti házaspár dél-franciaországi házában. Azóta itthon is gyakran készítem, mert nemcsak isteni az étel, hanem mert minden alkalommal visszaidézi a nyaralás emlékeit. A méz, a rozmaring és a narancs illata bódítóan keveredik a bárány aromájával. Az eredeti recept könnyű rozé borral készül. Végeredményben minden főzéskor elpárolog a bor teljes alkoholtartalma, csak a gyümölcs íze-illata marad az ételben. Aki nagyon paleo és idegenkedik a bortól, használjon húslevest, vagy egyszerűen csak egy pohár vizet helyette. Úgy is nagyon finom lesz.








Hozzávalók 4 személyre: 1 kg bárány lapocka, 2 ek méz, 2 ek olivaolaj, 2 nagy fej vöröshagyma, 20 szem apró szemű hagyma, 5 gerezd fokhagyma, 50 dkg sárgarépa, 1 közepes fej zeller, só, bors, 2 ág friss rozmaring, 2 babérlevél, egy kis darab narancshéj, késhegynyi őrölt szerecsendió, 3 dl húsleves

Vágjuk a húst nagyobb darabokra, sózzuk, borsozzuk, keverjük össze a mézzel. Egy lábosban melegítsük fel az olajat, tegyük bele a húst és pár percig pirítsuk, amíg a darabok minden oldala kap egy kis színt. Adjuk hozzá az apróra vágott vöröshagymát, az apró hagymákat, majd a felszeletelt fokhagymát a falatnyi darabokra vágott sárgarépát és zellert, a szerecsendiót, babérlevelet, narancshéjat és 1 ek apróra vágott rozmaringot. Öntsük fel a húslevessel, esetleg sózzuk utána. Kis lángon hagyjuk rotyogni 1,5-2 órát. A tetejét szórjuk meg a maradék rozmaringgal.

0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése