Spenótfelfújt paradicsommártással

Az ősz vége felé járunk, egyre hidegebbek az éjszakák. A szabadföldi zöldségek utolsó napjaikat élik, hamarosan lefagy minden. Élvezzük ki az utolsó lehetőséget, hogy friss, napfényben nevelkedett zöldségeket ehetünk. Még kaptam a piacon harsogóan zöld spenótot és illatos szabadföldi paradicsomot.
A felfújt régen gyakran szerepelt előételként a vasárnapi asztalon. Mostanában kissé háttérbe szorult, talán azért, mert a mai háziasszonyok elfoglaltabbak, kevesebb idejük jut a főzésre.
Tessenek csak megpróbálni, nem ördöngősség! És biztos siker!














Hozzávalók 4 személyre: 20 dkg spenót, 1 közepes fej hagyma, 2 gerezd fokhagyma, 1 púpozott ek őrölt mandula, 4 tojás, 1 ek étolaj, csipet szerecsendió, só, bors
A paradicsommátáshoz: 60dkg paradicsom, 1 nagy fej hagyma, 2 gerezd fokhagyma, 1 ek étolaj, 1 babérlevél, só, bors

A paradicsomokat leforrázzuk, meghámozzuk, felkockázzuk. Az apróra vágott hagymát és fokhagymát megpirítjuk az olajon, hozzáadjuk a paradicsomot és a babérlevelet, sózzuk, borsozzuk. A mártást 10-15 perc alatt készre főzzük.
A spenótot megtisztítjuk, egy pillanatra forró vízbe dobjuk, leszűrjük, lecsepegtetjük. A forró olajon megfonnyasztjuk az apróra vágott hagymát és fokhagymát. A spenótot, hagymát, fokhagymát, őrölt mandulát a fűszerekkel és a tojások sárgájával összeturmixoljuk. A tojásfehérjéket csipet sóval hábbá verjük, óvatosan összekeverjük a spenóttal, 4 kiolajozott felfújtformába töltjük. Egy tepsit félig megtöltünk forró vízzel, bele helyezzük a tálkákat és 180 fokra előmelegített sütőben 20-25 percig sütjük. Azonnal kell tálalni, mert ha meghűl, összeesik.

0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése