Nagyböjt
A nagyböjt a keresztény közösségekben a húsvét előtti
negyven napos előkészületi, bűnbánati időszak. Lényege húsvétra, Jézus Krisztus
feltámadásának ünnepére való felkészülés, a hitben való elmélyülés, a
kiengesztelődés és a lemondás révén.
A nagyböjti időszakra eső hat vasárnapot az egyház nem
tekinti böjti napnak (mivel minden vasárnap Krisztus feltámadásának
emlékünnepe), ezért a böjti időszak a 7. század óta hamvazószerdával kezdődik a
keresztény egyházi naptárban. A nagyböjt utolsó hete a virágvasárnappal kezdődő
Nagyhét. Régen a böjt sokkal szigorúbb volt, ma már csak a húsos ételek
tilalmára vonatkozik. Bár a nagyböjt lelki megtisztulást jelent, a karácsonyi
ünnepkörhöz tartozó, majd a farsangi nagy evészetek után a testnek is jót tesz
egy kis kímélet. Télen egyébként is nehezebb ételeket eszünk, úgyhogy itt az
ideje, hogy sok zöldséggel, friss salátákkal feltöltsük a vitaminraktárainkat.
Aki paleo és böjtölni is akar, annak azért nincs könnyű
dolga. A háziasszony előrukkolhat a kreativitásával, ha a böjt alatt is
változatosan akarja táplálni a családját.
Ha végigvesszük, hogy mit lehet enni, akkor látszik, hogy a
választék nem is olyan kicsi.
Leveseket a következőkből főzhetünk:
Alma, birsalma, aszalt szilva, sárgarépa, sütőtök, karalábé,
brokkoli, karfiol, kelbimbó, káposzta, kelkáposzta, cékla, gomba, hagyma,
fokhagyma, paradicsom (konzervből)
Salátának valók:
Zöld salátafélék, alma, körte, narancs, káposzta, répa,
cékla, sütőtök, brokkoli, gomba, hagyma, karfiol, már itt vannak a primőrök,
hónapos retek, zöldhagyma, friss karalábé
Főételek lehetnek:
- Halak minden formában,
- Főzelékek, mindenből, ami van a piacon
- Tojásos ételek, tojás pörkölt, zöldséges rántották, tükörtojás, zöldséges-tojásos felfújtak
- Gombából, pörkölt, zöldséges ragu, töltve zöldséggel, tojással, sülve, hagymával
- Mártások: paradicsom, sóska, spenót
Remélem segítettem egy pár ötlettel kedves paleo társaimnak.
0 megjegyzés:
Megjegyzés küldése