Karácsony
Ferdinand Theodor
Hildebrandt: Gyermekek várakozása a karácsonyfára, 1840
A Karácsony Krisztus születésének ünnepe, amikor a szeretet,
a család, az összetartozás érzése szövi át gondolatainkat. Szent este a várakozás
a díszes karácsonyfa és az ajándékozás jegyében telik, de az ünnep fénypontja
mindenütt a karácsonyi lakoma.
December 24-én hagyományosan a családok böjtölnek (karácsony
böjtje), és csak este fogyasztják el a böjti vacsorát. Ez eredetileg alma, dió,
méz és fokhagyma, majd vajas bableves hús nélkül (böjtös bableves), végül mákos
guba volt, de újabban kialakult, hogy hal kerül ilyenkor az asztalra.
A karácsonyi menü elkészítése a mai háziasszonyoknak is igen
nagy feladat. Nemcsak időben, energiában, hanem a költségek előteremtésében is.
A főzést azonban szeretni kell! Ez az a titkos hozzávaló, amely nélkül nincs
ünnep, családi ebéd, lakoma. A konyhai teendők munkának nem tekinthető izgalmas
játékká válnak, ha be tudjuk vonni gyerekeinket, családtagjainkat a közös
főzésbe. Az együtt töltött idő és a közös tevékenység a legnagyobb családi
ajándék.
A vendégek számba vételét és a menü megtervezését érdemes
már December elején elkezdeni. A hozzávalók nagy részét meg tudjuk előre
vásárolni, az utolsó napokra csak a friss zöldek beszerzése marad. Így
elkerülhetjük az ünnepek előtti sorban állást, több időnk marad a főzésre.
Az itt összeállított karácsonyi menüvel ötleteket szeretnék
adni paleo társaimnak.
A menüt úgy szerkesztettem, hogy a hozzávalók egy-két
apróság kivételével, hazai, termelői piacokon és hazai henteseknél beszerezhetők
legyenek. Nagyon tisztelem és fontosnak tartom a hagyományokat, de szeretek
kicsit kiszakadni a halászlé-rántott hús-töltött káposzta fogságából. Nem
mintha rosszak lennének, de ezeket esszük egész évben. A karácsony legyen
fennkölt, ünnepélyes, gazdag.
A karácsonyi menü ajánlattal azt szeretném bizonyítani paleo
és még nem paleo társaimnak, hogy a
paleo élet és étrend nem jár semmilyen megalkuvással vagy lemondással, sőt a
tiszta, természetes ízek kavalkádja olyan élményt ígér, amiért érdemes és
megéri részt venni ebben a kulináris kalandban.
Áldott, békés, boldog Karácsonyt kívánok minden kedves
olvasómnak:
Paleoséf
Karácsonyi
menüajánlat 2012
December 24. Szenteste
- Füstölt lazac tekercsek avokádókrémmel töltve
- Almás gesztenyekrém leves mazsolával
- Mandulás pisztráng zöld salátával és brokkolival
- Mézes csokoládéhab narancsos aszalt szilvával
December 25.
Karácsony első napja
- Marhahúsleves
- Főtt marhahús bazsalikomos mustármártással
- Kacsamell zöldbors mártással, mandulás zöldségekkel
- Mézes-fahéjas körtekoszorú
December 26.
Karácsony másod napja
- Zöldséges gombakrémleves
- Zöldsaláta csirkemájjal és pisztáciával
- Ropogós sertéssült aszalt gyümölcsökkel és sütőtök pürével
- Almás diótorta
0 megjegyzés:
Megjegyzés küldése