Libaleves




Márton napján libát eszünk és újbort iszunk. Így megy ez már évszázadok óta és most sem akarjuk másként csinálni. Egyébként nem is esik nehezünkre, mert a liba igen finom étel.
Kezdjük a levessel, amely az aprólékból készül.

 




















Hozzávalók 4 személyre: 1 liba aprólék(háta, lába, szárnya, nyaka, feje, szíve,zúzája), 2 szál sárgarépa, 1 szál petrezselyemgyökér, fél fej zeller, 1 karalábé, 1 kis fej karfiol,1 paradicsom,1 fej hagyma, 2 gerezd fokhagyma, 1 babérlevél, 1 kk szemes bors, csipet majoranna, só, pár szál petrezselyem

A liba darabokat hideg vízben feltesszük főni, ha felforrt, leszedjük a habját. Hozzáadjuk a sót, a fűszereket, a hagymát, a fokhagymát és a paradicsomot. A zöldségeket megtisztítjuk, kivéve a karfiolt, nagyobb darabokra vágjuk és beletesszük a levesbe. Kis lángon 1,5 2 órát főzzük. Ha megfőtt, kiszedjük az aprólékot, a használható húsokat leszedjük a csontról, a zúzát felszeleteljük, a zöldségeket csíkokra vágjuk, a levest leszűrjük. Visszatesszük a húst, a zöldségeket, ekkor adjuk hozzá a rózsáira szedett karfiolt és már csak pár percig főzzük. Tálaláskor megszórjuk az apróra vágott petrezselyemmel. Tuti siker!

0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése