Karácsony






  



















Ferdinand Theodor Hildebrandt: Gyermekek várakozása a karácsonyfára, 1840

 A Karácsony Krisztus születésének ünnepe, amikor a szeretet, a család, az összetartozás érzése szövi át gondolatainkat. Szent este a várakozás a díszes karácsonyfa és az ajándékozás jegyében telik, de az ünnep fénypontja mindenütt a karácsonyi lakoma.
December 24-én hagyományosan a családok böjtölnek (karácsony böjtje), és csak este fogyasztják el a böjti vacsorát. Ez eredetileg alma, dió, méz és fokhagyma, majd vajas bableves hús nélkül (böjtös bableves), végül mákos guba volt, de újabban kialakult, hogy hal kerül ilyenkor az asztalra.

 A karácsonyi menü elkészítése a mai háziasszonyoknak is igen nagy feladat. Nemcsak időben, energiában, hanem a költségek előteremtésében is. A főzést azonban szeretni kell! Ez az a titkos hozzávaló, amely nélkül nincs ünnep, családi ebéd, lakoma. A konyhai teendők munkának nem tekinthető izgalmas játékká válnak, ha be tudjuk vonni gyerekeinket, családtagjainkat a közös főzésbe. Az együtt töltött idő és a közös tevékenység a legnagyobb családi ajándék.
A vendégek számba vételét és a menü megtervezését érdemes már December elején elkezdeni. A hozzávalók nagy részét meg tudjuk előre vásárolni, az utolsó napokra csak a friss zöldek beszerzése marad. Így elkerülhetjük az ünnepek előtti sorban állást, több időnk marad a főzésre.
Az itt összeállított karácsonyi menüvel ötleteket szeretnék adni paleo társaimnak.
A menüt úgy szerkesztettem, hogy a hozzávalók egy-két apróság kivételével, hazai, termelői piacokon és hazai henteseknél beszerezhetők legyenek. Nagyon tisztelem és fontosnak tartom a hagyományokat, de szeretek kicsit kiszakadni a halászlé-rántott hús-töltött káposzta fogságából. Nem mintha rosszak lennének, de ezeket esszük egész évben. A karácsony legyen fennkölt, ünnepélyes, gazdag.
A karácsonyi menü ajánlattal azt szeretném bizonyítani paleo és még nem paleo társaimnak, hogy a paleo élet és étrend nem jár semmilyen megalkuvással vagy lemondással, sőt a tiszta, természetes ízek kavalkádja olyan élményt ígér, amiért érdemes és megéri részt venni ebben a kulináris kalandban. 

Áldott, békés, boldog Karácsonyt kívánok minden kedves olvasómnak:

Paleoséf

Karácsonyi menüajánlat 2012


December 24. Szenteste

  • Füstölt lazac tekercsek avokádókrémmel töltve
  • Almás gesztenyekrém leves mazsolával
  • Mandulás pisztráng zöld salátával és brokkolival
  • Mézes csokoládéhab narancsos aszalt szilvával

December 25. Karácsony első napja

  • Marhahúsleves
  • Főtt marhahús bazsalikomos mustármártással
  • Kacsamell zöldbors mártással, mandulás zöldségekkel
  • Mézes-fahéjas körtekoszorú

December 26. Karácsony másod napja

  • Zöldséges gombakrémleves
  • Zöldsaláta csirkemájjal és pisztáciával
  • Ropogós sertéssült aszalt gyümölcsökkel és sütőtök pürével
  • Almás diótorta

0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése