Zöldsaláta paradicsommal és avokádóval

Megrögzött hívei vagyunk a szezonális táplálkozásnak. Mindent a maga idejében.
Paradicsom decemberben? Esetleg a déli féltekén. Sokan bedőlnek a szezonon kívüli, világ végéről szállított zöldségek és gyümölcsök fantasztikusan vonzó külsejének. Semmi sem ízetlenebb azonban, mint egy hypermarketben vásárolt téli paradicsom vagy földieper, miközben egy helyben termelt nyári darab, maga a csoda.
Ha a piacon vásárolunk, a szezont kell szem előtt tartanunk az évnek minden szakában.
A szezonok ritmusa kulcskérdés szervezetünk szükségleteinek és egyensúlyának megtalálásában.
Nyáron a legfrissebb saláták, a legzamatosabb friss gyümölcsök a vonzóak, egyben ezek vitamin és folyadéktartalmára van a legnagyobb szüksége a szervezetünknek. Ősszel és télen több energiát tartalmazó, melegséget adó ételekre vágyunk, gazdag, forró levesekre, sok fehérjére.
A szezonalitás folyamatos változatosságot is jelent, a várakozás örömét, a rövid szezon értékelését, szemben az állandóan kapható, unalomig ismert ételekkel.
Így kora tavasszal már kapható a helyi piacokon friss, helyben termelt, de természetesen még fóliás saláta, paradicsom, zöldpaprika.
Tegnap a friss alapanyagokból isteni salátát készítettünk.















Hozzávalók 4 személyre:
10 dkg friss vegyes zöld saláta, 2 paradicsom, 2 avokádó, 1 fej édes lila hagyma
Öntet: 2 ek olivaolaj, 5 ek fehérborecet, só, bors

A saláta leveleket megmossuk, falatnyi darabokra tépkedjük, összekeverjük a vékonyra vágott lila hagymával, a felkockázott paradicsommal. Az avokádót hosszában ketté vágjuk, kivesszük a magját, vékonyan meghámozzuk, felszeleteljük, hozzáadjuk a salátához. Az öntet hozzávalóit jól elkeverjük, meglocsoljuk vele a salátát, jól átforgatjuk, tálaljuk. Mindig frissen készítsük, mert az avokádó hamar megbarnul.
Ez egy finom, különleges saláta, könnyű vacsora, ünnepi alkalomhoz elegáns előétel.

0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése