Piac

Imádom a piacot. Minden heti bevásárlást a piaci őstermelőknél és a piac területén nyílt henteseknél bonyolítok le. Európában, főleg délen, de nálunk is, a piac hagyománya évszázadokra nyúlik vissza. Persze már nemcsak vasárnap, hanem hetente többször, a nagyobb városokban naponta. A piac közvetlen összeköttetést teremt az élelmiszer termelője és fogyasztója között, ami a jó konyha kulcseleme. A piacok minden városba becsempészik a közösségi szellemet. A piacok napi és heti ritmust adnak az életnek, primőr termékeikkel jelzik az évszakok változását. Az itt kapható áruk egy napon nem említhetők a hypermarketek látványos, ám legtöbbször igen silány minőségű választékával.














A piacon mindig friss, helyben termesztett zöldséget kapunk, szezon szerint, friss, ízes tojást, aznap reggel szedett gyümölcsöt, házi mézet, frissen tisztított kapirgálós csirkét, kacsát. Piacnapon érdemes a kakasokkal kelni, hogy a sok friss áruból az elsők között válogathassunk. Itt találkozhatunk ismerősökkel, barátokkal, megvitathatjuk a hétvégi menüt, megismerjük a termelőket, akikkel kölcsönösen megbízhatunk egymásban. Ezzel egyben támogatjuk a helyi termelőket, ami alapja egy ország egészséges gondolkodásának. A piacjárás öröm, kellemes időtöltés, az esetleges fáradság pedig sokszorosan megtérül a konyhában. A világ legjobb szakácsa sem tud silány alapanyagokból jó ételt főzni, míg a jó alapanyagokat el sem lehet rontani. Ugyanakkor, a helyi piacok jelentik a legkedvezőbb bevásárlási lehetőséget is. Persze mindenki meghatározott költségvetésből él, de fontos szem előtt tartani, hogy a minőség fontosabb, mint a mennyiség.

0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése