Klasszikus Marhahúsleves

A húsleves nagyanyáink asztalán ott volt szinte minden nap. Manapság, mintha kissé kiment volna a divatból, pedig finom, egyszerű, nincs vele sok munka, egy fazékban megfő az egész
ebéd, minden fontos tápanyag benne van. Hamar föl lehet tenni és amíg fő, elvégezhetjük a többi munkát, vagy kimehetünk a piacra, vagy levihetjük a gyereket a játszótérre. Ha az alapszabályokat betartjuk, nem lehet elrontani és a háziasszony mindig sikert arat vele. Mi jó sok zöldséggel és fűszerrel szeretjük. A zöldség a tésztát is helyettesíti. A majoranna nem maradhat ki belőle, ezt már Szindbád is megmondta.















Hozzávalók:
1kg marha csontos leveshús (rostélyos, szegy, borda), 4 szál sárgarépa, 1 szál petrezselyemgyökér, 1 kis fej zeller, 1 közepes karalábé, 1 kis fej karfiol, pár szem kelbimbó vagy egy almányi kelkáposzta, 1 fej hagyma, 2 gerezd fokhagyma, 1 babérlevél, 1 kk szemes fekete bors, 1 csipet egész köménymag, 1 kk morzsolt majoranna, 1 szem paradicsom, 1 zöldpaprika, só

A húst megmossuk, hideg vízben feltesszük főni. Ha felforrt, leszedjük a habját. Beletesszük az egész hagymát, fokhagymát, paradicsomot, paprikát és a fűszereket. Közben megtisztítjuk és felvágjuk a zöldségféléket és ezeket akkor tesszük bele, ha a hús már félig megfőtt, a karfiolt csak 10 perccel a vége előtt. A leves akkor jó, ha kb. 3 órát lassan gyöngyözik.
Ha megfőtt, kivesszük a húst és a zöldségeket, melegen tartjuk. A levest leszűrjük.
Lehet a levest magában enni, esetleg egy nyers tojássárgájával, de bőven, zöldséggel, hússal egy tartalmas egytálételnek. Én jobban szeretem a főtt húst a zöldségekkel, esetleg tormával vagy valamilyen mártással második fogásnak tálalni. Mi a sóskát szeretjük legjobban.

0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése