Citromos bárányragu

Tegnap egy gyönyörű darab bárányt kaptunk egy vidéki barátunktól, aki bárányokat tenyészt.
Ezek szabadon tartott, boldog, legelő bárányok. Az a szegény, amelyiknek most véget ért a boldog élete, egészen fiatal volt, a bordáit egy konyhai ollóval át tudtam vágni. A csontos részt, bordát, gerincet azonnal feldolgoztam, a combot eltettem húsvétra.
A bárány nekünk már a tavaszt idézi. Egyszer egy görögországi nyaraláson ettünk hasonlót, úgyhogy kellemes emlékek fűződnek hozzá.















Hozzávalók 4 személyre:
1,5 kg csontos bárányhús, 1 ek zsír, 2 nagy fej hagyma, 4-5 gerezd fokhagyma, 2 citrom, 3 babérlevél, 1 ek friss apróra vágott rozmaring, 1 csokor petrezselyem, só, bors.

A bárányhúst kezelhető darabokra vágjuk. A forró zsíron megpirítjuk az apróra vágott hagymát, fokhagymát, majd hozzáadjuk a sózott, borsozott húsdarabokat. Folyamatosan kevergetve kicsit átpirítjuk. Közben lereszeljük az egyik citrom héját, kicsavarjuk a levét. A húsra ráöntjük a citromlevet, hozzáadjuk a reszelt héját, a babérlevelet, vágott rozmaringot.
Ekkor már isteni íncsiklandó illatok kezdenek terjedni a konyhában. Aláöntünk egy pohár vizet, lefedjük és kb. 1,5 óra alatt készre főzzük. A másik citromot karikára vágjuk, a felét 10 perccel a főzés vége előtt hozzáadjuk a raguhoz, a többivel tálaláskor díszítjük az ételt. A tetejét megszórjuk frissen vágott petrezselyemmel. Főtt sárgarépa vagy brokkoli illik hozzá.
Ha ünnepi alkalomra készítjük, ütögessük a tetejére egy félbe vágott gránátalma magjait.
Tessék csak figyelni a hatást!

0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése