Szülinapi gesztenyetorta

Na, máris ugorjunk fejest a receptekbe.
A paleo konyhában a desszert a legnehezebb. Milyen sütit csináljak, hogy se liszt, se cukor, se tej, se joghurt, se túró nem legyen benne? Édesítésre xilitet javaslok, bioboltokban lehet kapni.
A lányok a születésnapomra a következő tortát sütötték.















Gesztenyetorta

Hozzávalók:
30 dkg darált dió, 6 tojás, 2 ek xilit, 1 csomag sütőpor, 50 dkg natúr gesztenyepüré, 2 ek méz, 10 dkg vaj, 4 tojás, 0,5 dl rum, 0,5 kg friss vagy fagyasztott meggy, késhegynyi őrölt vanília

A 6 tojás sárgáját habosra keverjük a xilittel, hozzáadjuk a sütőport és felváltva a darált diót és a felvert tojásfehérjét. Kivajazott tortaformában, 180fokra előmelegített sütőben 25-30 percig sütjük. Akkor jó, ha a beleszúrt hegyes kés már nem ragad. Ha a teteje korábban már nagyon megpirulna, terítsünk rá egy darab alufóliát.
A krémhez először az egész tojásokat gőz fölött habverővel folyamatosan verve megfőzzük. Akkor jó, ha krémszerűre besűrűsödik és nem lesz belőle rántotta. Ne legyünk türelmetlenek, ez kb. 10 perc. De olyan finom, sima lesz tőle a krém, megéri ez a kis fáradtság. Amíg a tojás kicsit meghűl, simára keverjük a gesztenyepürét a vajjal, mézzel, hozzáadjuk a rumot. A tojást ezután belekeverjük a gesztenyekrémbe. Mivel ez a krém elég laza, legjobb, ha 1 órára betesszük a hűtőbe, mielőtt megkenjük vele a tortát. A meggyet kinyomkodjuk hogy a leve ne áztassa el a tésztát, apróra vágjuk. A kihűlt tésztát óvatosan 3 lapra vágjuk. A krém 2/3-ához hozzáadjuk az összevágott meggyet, megkenjük vele a lapokat. A maradék krémmel bevonjuk a tortát. Pár órára hűtőszekrénybe tesszük. Ízlés szerint díszíthetjük. Mi két evőkanál csoki reszelékkel szórtuk meg, amit fekete csokiból krumpli hámozóval készítettünk. És, hogy egy kicsit izgalmasabb legyen, meggy helyett gránátalma magokkal díszítettük a tetejét.
Ez a torta biztos siker akár vasárnapi ebédhez vagy vendég váráshoz is.

0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése