Olasz marhalábszár (osso bucco)

Aki járt Olaszországban, biztosan ismeri, jellegzetes olasz étel. Az ország különböző tájain sok helyi változat ismert. Én most paleo módon készítem.
Az olasz hentesek másképp bontják a marhát, de elkészíthető az itteni változatból is.
A lábszárnak a középső, vastagabb részét vegyük, amiből keresztben szép szeleteket lehet vágni. Sok zöldséggel csináljuk, mert más köret nincs hozzá. A finom fűszeres illatra
az összes családtag sorban fog állni a konyhában. Ha vendégeket várunk, prímán el lehet készíteni 1-2 nappal korábban, még finomabb, ha jól összeérnek az ízek. Meg a háziasszonynak is nagy segítség, ha a főétel már kész van.















Hozzávalók 4 személyre:
8 szelet marhalábszár, 2 nagy fej hagyma, 4-5 gerezd fokhagyma, 6 szál közepes sárgarépa, 1 alma nagyságú zellergumó, 6 szem paradicsom, vagy ennek megfelelő darabos, paradicsomkonzerv, 3 babérlevél, só, bors,, 1 kk kakukkfű, 2 ek zsír, 1 csokor petrezselyem

A hússzeleteket sózzuk, borsozzuk, 1 ek forró zsíron mindkét oldalukat hirtelen pirosra sütjük. Időközben a megtisztított hagymát és fokhagymát apróra vágjuk, a répát, zellert felkockázzuk. A paradicsomot leforrázzuk, lehúzzuk a héját, apróra vágjuk.
Egy másik serpenyőben felhevítjük a maradék zsírt, a hagymát kicsit megpirítjuk, majd hozzáadjuk a fokhagymát, végül a répát, zellert a paradicsomot és a babérlevelet.
A megpirított zöldségeket ráöntjük a húsra, aláöntünk egy pohár vizet és kis lángon,
fedő alatt az egészet kb. 1,5 óra alatt készre pároljuk.
Tálaláskor a tetejét megszórjuk az apróra vágott zöld petrezselyemmel.
Ha nagyon éhes a család, adhatunk mellé párolt brokkolit.

0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése