Gombapörkölt
Az esős idő kedvez a gombáknak, szépen cseperednek az erdők
nedves avarja alatt. Sokan indulnak ilyenkor gombászni, ami egy igazi nagy
kaland. A sietősek persze megvehetik az erdei gombákat is a helyi piacokon.
Előételnek, levesnek, vadhoz, ragukba, salátákhoz, a gomba igen sokféleképpen
használható fel a konyhában. Minél többféle gombából készítjük az ételeket,
annál finomabbak.
Most egy hagyományos gombapörköltet készítettem, az egész
család megelégedésére. Jó bele egy kis csípős paprika, ízlés szerint.
Hozzávalók 4 személyre: 1 kg vegyes gomba (sampinyon, laska, vargánya,
róka, őzláb, vagy amiket be tudunk szerezni), 2 fej hagyma, 2-3 gerezd
fokhagyma, 1 ek zsír, 2 babérlevél, 2 kk pirospaprika, 2 kk paradicsompüré, só,
bors, 1 csokor petrezselyem
Az apróra vágott hagymát és fokhagymát megpirítjuk a forró
zsíron, hozzáadjuk a megtisztított, összevágott gombát, a paprikát,
paradicsomot, babérlevelet, sózzuk, borsozzuk. Fedő alatt 10-15 percig
pároljuk. Végül belekeverjük az apróra vágott petrezselymet. Salátával
kínáljuk.
0 megjegyzés:
Megjegyzés küldése