Mézes-citromos eperbomba
Itt az eperszezon! Mivel a földieper az első tavaszi
gyümölcs, talán ezt várjuk legjobban. Meg persze ez az összes gyümölcs közül
talán a legfinomabb, legillatosabb, legaromásabb. Készítsünk belőle valami
különlegeset! Ha ezt az eperbombát feltálalja a háziasszony az ünnepi ebéd
végén, egészen biztosan nem marad el a hatás. Csak tessék figyelni az arcokat!
Hozzávalók: a krémhez: 60 dkg földieper, 5 tojás, 2 ek méz,
8 lap zselatin
A tésztához: 12 dkg darált dió, 2 tojás, 1 ek méz vagy xylit
A zselatint egy kis tál hideg vízbe áztatjuk. Az epret
megtisztítjuk, pár szép szemet félre teszünk a díszítéshez, a többit a mézzel
és 1 citrom levével összeturmixoljuk. A tojásokat gőz fölött, habverővel
folyamatosan keverve krémmé főzzük (kb. 10-12 perc). Vigyázzunk, hogy ne
melegedjen túl, mert a tojás könnyen összemegy. A zselatint az eperhez adjuk,
megvárjuk, míg szilárdulni kezd, majd óvatosan hozzákeverjük a közben kihűlt
tojáshoz. Egy mély, kerek tálat háztartási fóliával kibélelünk, akkora legyen,
mint a tortaformánk, amelyben az alapot sütjük. Beleöntjük a krémet,
hűtőszekrénybe tesszük, 3-4 óra alatt megszilárdul. Közben megsütjük az alapot:
a hozzávalókat összekeverjük és a masszát egy sütőpapírral kibélelt tortaforma
aljára simítjuk. 160 fokra előmelegített sütőben megsütjük. Ha a krém
megszilárdult, a tetejére helyezzük a tortalapot és az egészet egy tortás tálra
borítjuk. Lehúzzuk róla a fóliát, a maradék eperrel és citromkarikákkal
díszítjük.
2 megjegyzés:
Szia,
Mit gondolsz zselatin helyett nem használhatnánk agar-agart, vagy Útifümaghéjat? Nem próbáltad esetleg? A zselatin nem egészséges, csak azért kérdezem.
Köszi:
Gabi
Az agar-agar is ugyanolyan jó, az utifűmaghéjjal nincs tapasztalatom. A zselatint állati csontokból vonják ki,tulajdonképpen kollagén. Amennyire én tudom, azzal nincs semmi baj, az teljesen paleo. Ha valakinek töredezik a körme például, azt csak zselatinnal lehet rendbehozni.
Megjegyzés küldése