NagyböjtA nagyböjt a keresztény közösségekben a húsvét előtti negyven napos előkészületi, bűnbánati időszak. Lényege húsvétra, Jézus Krisztus feltámadásának ünnepére való felkészülés, a hitben való elmélyülés, a kiengesztelődés és a lemondás révén.
A nagyböjti időszakra eső hat vasárnapot az egyház nem tekinti böjti napnak (mivel minden vasárnap Krisztus feltámadásának emlékünnepe), ezért a böjti időszak a 7. század óta hamvazószerdával kezdődik a keresztény egyházi naptárban. A nagyböjt utolsó hete a virágvasárnappal kezdődő Nagyhét. Régen a böjt sokkal szigorúbb volt, ma már csak a húsos ételek tilalmára vonatkozik. Bár a nagyböjt lelki megtisztulást jelent, a karácsonyi ünnepkörhöz tartozó, majd a farsangi nagy evészetek után a testnek is jót tesz egy kis kímélet. Télen egyébként is nehezebb ételeket eszünk, úgyhogy itt az ideje, hogy sok zöldséggel, friss salátákkal feltöltsük a vitaminraktárainkat.
Aki paleo és böjtölni is akar, annak azért nincs könnyű dolga. A háziasszony előrukkolhat a kreativitásával, ha a böjt alatt is változatosan akarja táplálni a családját.
Ha végigvesszük, hogy mit lehet enni, akkor látszik, hogy a választék nem is olyan kicsi.

Leveseket a következőkből főzhetünk:
Alma, birsalma, aszalt szilva, sárgarépa, sütőtök, karalábé, brokkoli, karfiol, kelbimbó, káposzta, kelkáposzta, cékla, gomba, hagyma, fokhagyma, paradicsom (konzervből)

Salátának valók:
Zöld salátafélék, alma, körte, narancs, káposzta, répa, cékla, sütőtök, brokkoli, gomba, hagyma, karfiol, már itt vannak a primőrök, hónapos retek, zöldhagyma, friss karalábé

Főételek lehetnek:
  • Halak minden formában,
  • Főzelékek, mindenből, ami van a piacon
  • Tojásos ételek, tojás pörkölt, zöldséges rántották, tükörtojás, zöldséges-tojásos felfújtak
  • Gombából, pörkölt, zöldséges ragu, töltve zöldséggel, tojással, sülve, hagymával
  • Mártások: paradicsom, sóska, spenót

Remélem segítettem egy pár ötlettel kedves paleo társaimnak.

0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése