Mézes-citromos eperbomba


Itt az eperszezon! Mivel a földieper az első tavaszi gyümölcs, talán ezt várjuk legjobban. Meg persze ez az összes gyümölcs közül talán a legfinomabb, legillatosabb, legaromásabb. Készítsünk belőle valami különlegeset! Ha ezt az eperbombát feltálalja a háziasszony az ünnepi ebéd végén, egészen biztosan nem marad el a hatás. Csak tessék figyelni az arcokat!























 Hozzávalók: a krémhez: 60 dkg földieper, 5 tojás, 2 ek méz, 8 lap zselatin
A tésztához: 12 dkg darált dió, 2 tojás, 1 ek méz vagy xylit

A zselatint egy kis tál hideg vízbe áztatjuk. Az epret megtisztítjuk, pár szép szemet félre teszünk a díszítéshez, a többit a mézzel és 1 citrom levével összeturmixoljuk. A tojásokat gőz fölött, habverővel folyamatosan keverve krémmé főzzük (kb. 10-12 perc). Vigyázzunk, hogy ne melegedjen túl, mert a tojás könnyen összemegy. A zselatint az eperhez adjuk, megvárjuk, míg szilárdulni kezd, majd óvatosan hozzákeverjük a közben kihűlt tojáshoz. Egy mély, kerek tálat háztartási fóliával kibélelünk, akkora legyen, mint a tortaformánk, amelyben az alapot sütjük. Beleöntjük a krémet, hűtőszekrénybe tesszük, 3-4 óra alatt megszilárdul. Közben megsütjük az alapot: a hozzávalókat összekeverjük és a masszát egy sütőpapírral kibélelt tortaforma aljára simítjuk. 160 fokra előmelegített sütőben megsütjük. Ha a krém megszilárdult, a tetejére helyezzük a tortalapot és az egészet egy tortás tálra borítjuk. Lehúzzuk róla a fóliát, a maradék eperrel és citromkarikákkal díszítjük.

2 megjegyzés:

Gabi írta...

Szia,
Mit gondolsz zselatin helyett nem használhatnánk agar-agart, vagy Útifümaghéjat? Nem próbáltad esetleg? A zselatin nem egészséges, csak azért kérdezem.
Köszi:
Gabi

2012. május 20. 14:37
Paleo Sef írta...

Az agar-agar is ugyanolyan jó, az utifűmaghéjjal nincs tapasztalatom. A zselatint állati csontokból vonják ki,tulajdonképpen kollagén. Amennyire én tudom, azzal nincs semmi baj, az teljesen paleo. Ha valakinek töredezik a körme például, azt csak zselatinnal lehet rendbehozni.

2012. május 30. 12:49

Megjegyzés küldése