Stefánia vagdalt

Tradicionális recept, eredetileg Stefánia belga hercegnő tiszteletére készítették Budapesten valamikor a millenium körül. Azután nagyon elterjedt, a régi szakácskönyvekben is megtalálható. A neve arra is utal, hogy a húst régen nem a darálóba gyömöszölték, ahol pép lesz belőle, az értékes leve meg kifolyik, hanem egy éles késsel egészen apróra kockázták. Ez egy kicsit több munka, de benne maradnak a zamatok, más lesz a kész sült halmazállapota is. Olyan nagy lesz a különbség, hogy szerintem megéri a fáradság. Persze, a mai rohanó világban erre kevesen vállalkoznak, ki-ki tegyen belátása szerint. Ez az én verzióm persze paleo.












Hozzávalók 4 személyre: 60 dkg darált hús, 2 nagy fej hagyma, 2 ek zsír, 4 tojás, 1 kk mustár, só, bors, késhegynyi őrült kömény, csipet kakukkfű, 1 csokor petrezselyem

Az apróra vágott hagymát megpirítjuk 1 ek forró zsíron, kicsit hagyjuk hűlni. 3 tojást keményre főzünk. A hagymát, a felaprított petrezselymet, a fűszereket, 1 nyers tojást összekeverjük a hússal. A fűszeres darált húst egy fóliára téglalap alakúra kilapogatjuk, hosszában ráfektetjük a főtt tojásokat. Két végét felhajtjuk, majd a húst a fólia segítségével feltekerjük. Jénai tálba fektetjük, a tetejét megkenjük a maradék zsírral, és 180 fokos sütőben kb 1,5 óra alatt készre sütjük.

Melegen vagy hidegen, szeletekre vágva tálaljuk. Adhatunk mellé párolt zöldséget, friss salátát, de lehet főzelékre feltét is. Ha 2 paleo kenyér közé szendvicsnek készítjük el, lehet vinni iskolába, kirándulásra. Akárhogy tálaljuk, biztos siker.

0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése