Francia lecsó (ratatoullie)


Hagyományos francia vidéki étel, tele a nyár ízével, zamatával, illatával, színeivel. Tartalmas zöldséges egytálétel, de nyugodtan feladhatjuk köretnek is egyben sült vagy grillezett húsok, halak mellé, mindenképpen isteni. Ráadásul előre elkészíthető, másnap még jobb, ha jól összeérnek az ízek.

Hozzávalók 4 személyre: 2 nagy fej hagyma durvára vágva, 1 közepes padlizsán felkockázva, 4 kis cukkíni vastagon felszeletelve, 4 piros húsú paprika kimagvalva, nagyobb darabokra vágva, 4 szál sárgarépa vastagra szeletelve, 4-5 gerezd fokhagyma felaprítva, 6 szem paradicsom meghámozva, durvára vágva, só, bors, 1 csokor petrezselyem, pár levél bazsalikom, 2-3 ek olivaolaj

A hozzávalókat egyenként pirítsuk meg pár csepp olivaolajon, közben sózzuk, borsozzuk. Érdemes a hagymával, fokhagymával kezdeni és a végére hagyni a padlizsánt, mert az úgyis felszívja a maradék olajat. Az eredeti receptben nincs sárgarépa, azt csak én teszem bele. Szeretem, ha van benne valami szilárdabb összetevő, és a sárgarépa édeskés íze remekül kiegészíti az ízek kavalkádját. A sült padlizsánhoz aztán visszatesszük a többi sült zöldséget, hozzáadjuk a paradicsomot és fedő alatt 10 percig főzzük. A végén keverjük bele a felaprított bazsalikomot és a petrezselymet.











0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése