Citromos padlizsánkrém


Augusztus a padlizsán főszezonja, hegyekben tornyosul a piacon. Imádom a színét, egyszer még egy padlizsán színű autóm is volt. Meg nagyon szeretem a selymes-krémes textúráját, amely lehetővé teszi, hogy számtalan finom ételt készítsünk belőle. A padlizsánkrémbe mártogathatunk hasábokra vágott zöldségeket, tölthetjük paprikába, paradicsomba, hagymába, uborkába, cukkínibe, salátalevélbe, feladhatjuk előételnek, lehet könnyű nyári vacsora, elvihetjük kirándulni vagy a strandra.














Hozzávalók 4 személyre: 4 közepes padlizsán, 1 fej csemege hagyma, 2 gerezd fokhagyma, 1 ek mustár, 1 citrom, 1 csokor petrezselyem, 2 ek olivaolaj, só, bors

A megmosott padlizsánokat hegyes késsel többször megszurkáljuk, tepsiben vagy jénai tálban 180 fokos sütőben 1 órát sütjük. A szurkálás fontos, hogy sütés közben kijöjjön belőle a gőz. Ha megsült, lehúzzuk a héját, lecsepegtetjük a levét és apróra vágjuk. Lehet turmixolni is, de én jobban szeretem, ha egy kicsit darabos. Hozzáadjuk az apróra vágott hagymát, a petrezselymet, a fokhagymaprésen átnyomott fokhagymát, fél citrom reszelt héját, a levét és a többi fűszert. Pikáns ízét a mustár és a citromlé egyensúlyával kell megadni ízlés szerint. Tálalás előtt jól hűtsük le.

A natúr sült padlizsánt le is lehet fagyasztani és kiolvasztáskor kell ízesíteni. Így is mennyei lesz!

0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése