Erdélyi citromos csirke
Ezt az ételt Ugron Zsolna grófnő főzte a nagymamája kézzel
írott szakácskönyvéből a TV Paprika Kastély a Kárpátokban című műsorában. Nekünk
is nagyon ízlett, különlegesen illatos, aromás étel, vasárnapi ebédnek ajánlom.
Persze egy kicsit változtattam rajta. A grófnő vajjal főzte a csirkét, ez
zsírral helyettesíthető. A mandulát egy száraz serpenyőben kicsit
megpirítottam. Cukros-ecetes salátával tálalta, én a cukrot mézre cseréltem. Azt
már minden paleo séf tudja, hogy főzéskor a borból elpárolog az alkohol, csak
az aroma marad.
Hozzávalók 4 személyre: 1 szép kapirgálós csirke kb. 1,5-1.7 kg, 1 nagy fej hagyma, 1
citrom, 10 dkg zsiradék, 10 dkg hámozott mandula, 2 dl száraz fehérbor, só, bors
1 fej saláta, 1 ek méz, kevés borecet
A csirkét feldaraboljuk, sózzuk, borsozzuk, belerakjuk egy
lábosba. Ráöntjük a forró zsiradékot, hozzáadjuk az apróra vágott hagymát, a
citrom reszelt héját, a kifilézett gerezdeket, és a durvára vágott mandulát. Kicsit
átkeverjük, felöntjük a borral és fedő alatt kb. 1 óra alatt puhára pároljuk.
Tálaláskor megszórtam egy kis vágott petrezselyemmel. Adjunk mellé mézes-ecetes
salátát. A nagyétkűek kaphatnak mellé egy kis párolt brokkolit, az jól illik
hozzá.
0 megjegyzés:
Megjegyzés küldése