Párolt marha vadas mártással



Jó hagyományos étel. Kiváló vasárnapi ebéd, de tökéletes bármilyen családi vagy baráti összejövetelre. Ugyanannyi munkával többszörös adagot is készíthetünk. Csak a háziasszony ne felejtse el a hét közepén bepácolni a húst, mert különben nem lesz vasárnapi ebéd.


























Hozzávalók 4 személyre: 1 kg marhahús (fehérpecsenye, felsál vagy fartő), 2 ek zsír, 3 szál sárgarépa, 2 szál petrezselyemgyökér, 2 fej hagyma, egy kis fej zeller, 2 babérlevél, 1 tk szemes bors, 1 ek mustár, 1 citrom, 1 ek fehérborecet, só

A pácléhez szeleteljük fel a zöldségeket és kevés vízzel felöntve, a borssal, ecettel, babérlevéllel és egy darabka citromhéjjal főzzük puhára. A húst ebben a lében pácoljuk 2-3 napig. Főzéskor a húst vegyük ki a pácléből. Kicsit törülgessük meg, sózzuk, és a forró zsíron hirtelen pirítsuk meg minden oldalát. Tegyük mellé a pácléből a zöldségeket, szűrjük rá a páclevet és fedő alatt kis lángon pároljuk puhára 1,5-2 óra alatt. A kész húst hagyjuk egy kicsit pihenni. Közben a levét a zöldségekkel turmixoljuk simára, mustárral és ízlés szerint kevés citromlével ízesítsük. A szépen felszeletelt húst a vadas mártással tálaljuk. Párolt brokkolit adjunk mellé.

Újhagymás rántotta



Alig várom tavasszal az első újhagymát! Friss, ropogós, illatos és mennyei belesütve a rántottába. Pár szem hónapos retekkel príma vasárnapi reggeli, vagy egy tál friss salátával könnyű vacsora  sietős hétköznapokra.


 


















 Hozzávalók 4 személyre: 1 csokor újhagyma, 8 tojás, 1tk zsír, só, bors

Az újhagymát zöldjével együtt karikára vágjuk, a zsíron kicsit megfonnyasztjuk. A tojásokat felverjük sóval, borssal, a hagymára öntjük, kis lángon megsütjük. Vigyázzunk, hogy ne süssük túl, akkor jó, ha már éppen nem folyós. Azonnal tálaljuk.