Rozmaringos csirkemáj őszi gyümölcsökkel

A máj az egyik leggyorsabban elkészíthető étel. Egy zsúfolt munkanap után 30 perc alatt finom, tartalmas vacsora készíthető belőle. A füge és a szőlő édes-mézes aromája különösen illik hozzá. Azért találtam ki ezt a receptet, mert ezek a gyümölcsök pont most érnek a kertünkben.








Hozzávalók 4 személyre: 12db csirkemáj, 1 közepes fej hagyma, 2 ek olívaolaj, 8 szem füge, 1 fürt szőlő, só, bors, 1 ek frissen vágott rozmaring, pár csepp balzsamecet

A májat megtisztítjuk a hártyáktól, mindegyiket ketté vágjuk, sózzuk, borsozzuk. 1 ek forró olívaolajon kicsit megsütjük a felszeletelt hagymát, hozzáadjuk a májat, minden oldalát szépen megpirítjuk, megszórjuk rozmaringgal. Egy másik serpenyőben a maradék olajon átforgatjuk a félbe vágott fügéket, majd hozzáadjuk a szőlőszemeket. Ha kész a máj, meglocsoljuk balzsamecettel, összekeverjük a gyümölccsel. Azonnal tálaljuk, mert csak frissen jó. Adhatunk mellé párolt brokkolit vagy sárgarépát.

Halfilé uborkasalátán tálalva

Ez egy igazi fittness guruknak való étel: kevés kalória, kevés zsír, sok omega 3, rengeteg vitamin, csodás, íz, szín, aroma. A nagyétkűek kaphatnak mellé egy tál párolt brokkolit.

A hal beszerzése nem is olyan könnyű, hiába itt folynak Európa legnagyobb folyói. A legjobb persze a süllő vagy a fogas, de isteni a harcsa is, főleg ha valamelyik hazai vizünkből származik.








Hozzávalók 4 személyre: 4 szelet halfilé, á 15-20 dkg, 1 kígyóuborka, 1 fej lila hagyma, só, bors, 3 ek olivaolaj, 1 ek fehérborecet, pár szál friss kapor és petrezselyem, 1 citrom

A citromot megmossuk, a héját lereszeljük, a levét ráöntjük a halszeletekre, pár percig hagyjuk állni. Az uborkát lereszeljük, a hagymát apróra vágjuk. 1 ek olajból, ecetből sóval, borssal öntetet készítünk. Az uborkát és a hagymát összekeverjük a salátaöntettel. A halszeleteket sózzuk, borsozzuk, 2 ek forró olajon mindkét oldalukat 3-4 percig sütjük. A zöldfűszereket apróra vágjuk, összekeverjük a reszelt citromhéjjal, a halszeletek tetejére szórjuk. A halszeleteket az uborkasalátán tálaljuk.

Pesto



Így nyár végére szinte erdővé nő a kertünkben a rengeteg bazsalikom, ideje feldolgozni.









A pesto, főleg a genovai, talán a legismertebb olasz mártás Itálián kívül is. Grillezett halakat, húsokat teljesen megbolondít, de egy kanál pesto a zöldségleves tetején is csodákat tesz.

A házilag készített persze fényévekkel megelőzi a konzervet. A karakterét alapvetően az illatos bazsalikom és a finom olivaolaj harmóniája adja meg. Ha valaki nagyon ragaszkodik a tradíciókhoz, akkor az összes hozzávalót mozsárban törje össze, de persze összekeverhető konyhai robotgépben is. Hűtőben 2-3 hétig eláll.








Hozzávalók: 2 nagy tő bazsalikom levelei, 2 gerezd fokhagyma, 5 dkg fenyőmag, 5 dkg frissen reszelt parmezán, 1,5 dl extra szűz olivaolaj, só

A bazsalikom leveleit mossuk, majd szárítsuk meg. Az összes hozzávalót tegyük a robotgépbe, és dolgozzuk össze krémes masszává.

Rozé kacsamell mézes fügével

A trendi éttermek étlapjain mindenütt ott virít a rozé kacsamell. Valahogy eddig mindig féltem tőle, hogy elég rozé lesz-e, de most a friss füge termés szinte vonzza a kacsamellet, nem tudok ellenállni. Azt hiszem, végül tökéletesen sikerült. Nem is volt olyan bonyolult, és nagy sikert lehet vele aratni.

Hozzávalók 4 személyre: 2 db bőrös kacsamell filé, 8 szem jó érett füge, pár csepp méz, só, bors










A sütőt 180 fokra előmelegítjük. A hús bőrét négyzetrácsosan szépen bevagdaljuk, hogy jól kisüljön belőle a zsír, sózzuk, borsozzuk. A fügéket hosszában ketté vágjuk. A felforrósított serpenyőbe helyezzük a húsokat bőrrel lefelé. Nagy lángon mindkét oldalukat 2-2 percig sütjük, majd a serpenyőben betesszük az előmelegített sütőbe 10-15 percre, a hús vastagságától függően. Természetesen olyan serpenyőt használjunk, aminek nem ég meg a nyele. Ha kész, a húst vágódeszkára fektetjük, pár percig pihentetjük. A maradék zsírban átforgatjuk a fügéket pár csepp mézzel megcsepegtetve.

A húst keresztben szép szeletekre vágjuk, meglocsoljuk a maradék levével és a fügével tálaljuk. Adhatunk mellé pár szelet sült paprikát.





Füge

A füge a mediterrán térség jellegzetes gyümölcse, legtöbben itthon csak a szárított változatát ismerik. Az ókori görög és római konyha alapvető édesítőszere volt a méz mellett. Az ókori Rómában 28 különböző fajtát termesztettek a császárok legnagyobb megelégedésére.

A levele nemcsak a Paradicsomból való kiűzetés jelképévé vélt, sós áztatás után kisebb falatokat csomagoltak bele, úgy használták, mint ma a szőlőlevelet.

Kevesen tudják, hogy a füge itthon is megterem. Az Alföldön, az ország déli részén, védett kertekben, különösen déli fal elé ültetve, szépen beérik a gyümölcse.

A Balaton-Felvidék szubmediterrán klímája különösen kedvez a fügének. A domboldalak szelíd lankáin, szőlőskertekben, présházak oldalában, roskadoznak a bokrok az érett gyümölcsöktől. Vannak apróbb és nagyobb szeműek, színük a halványtól a haragos zöldig, a rózsaszínes árnyalattól a mély bordóig terjed. Belsejének buja, édes-mézes aromája szinte vonzza az ínyenceket, hogy minél több elkészítési módot próbáljanak ki a konyhában. Előételek, apró falatkák, pikáns sültek kísérői, gyümölcsös édességek készülhetnek a létől duzzadó, érett szemekből.

Füge mániám bizonyítékaként álljon itt néhány kipróbált recept.



Sült paprika

Tavaly a barcelonai vásárcsarnok egyik talponállójában ettük életünk legjobb tenger gyümölcseit. A szomszéd standon árult friss halak, rákok, polipok, forró vaslapon hirtelen sütve, fokhagymával, petrezselyemmel, oliva olajban úszva, szóval isteni volt! Na, ehhez volt köret a sült paprika. Azóta gyakran készítem itthon, mindenki imádja. Ott egészben tálalták, én jobban szeretem előre meghámozni. Grillezett húsok, halak mellé nagyon finom. Érdemes többet készíteni, hűtőben 1 hétig eláll.




















Hozzávalók: fejenként 2 piros kápia vagy kaliforniai paprika, 1-2 ek olivaolaj, 1 ek balzsamecet

A paprikákat mossuk meg, tegyük tepsibe és 180 fokos sütőben süssük 1 órát. Ha kész, azonnal takarjuk le alufóliával, hogy a saját gőzében hűljön ki. Ezután mindegyiket vágjuk hosszában ketté, szedjük ki s csumáját, a magokat és húzzuk le a héját. A paprika csíkokat szépen rendezzük el egy tálon. Vigyázzunk, hogy az értékes levét felfogjuk, azt a végén ráöntjük az egészre, olivaolajjal és balzsamecettel gazdagítjuk.

Kovászos uborka

Nálunk családi hagyomány, mert a nagymamám mindig csinált kovászos uborkát. Azt hiszem, ezzel nem állok egyedül. Szóval ez is tradíció, nem kell hagyni kiveszni, mert nagyon finom.

Főtt vagy sült húsokhoz, pörköltfélékhez, ragukhoz, kerti grillezéshez vagy hidegtálakra, büféasztalra, mindenhez illik és mindenki szereti.















Hozzávalók 5 literes üveghez: 2,5 kg uborka 10-12cm-es, 1 csokor száras kapor, 1 szelet kenyér, 3 ek só

Az uborkát megmossuk, a végeit levágjuk, a két végénél ellentétesen bevágjuk, hogy jól átjárja a lé. Függőlegesen rakva szépen egymás mellé megtöltjük vele az üveget. Hozzáadunk 3 ek sót és felöntjük forró vízzel. A tetejére tesszük a kaprot és a kenyeret. Lefedjük és kitesszük a napra. Ha szép napos idő és jó meleg van, akkor 3-4 nap alatt kész. Akkor jó, ha elég savanyú, de még nem puhult meg. A kenyeret és a kaprot kidobjuk, az uborkákat kiszedjük, a levét átszűrjük. Hűtőszekrényben 2-3 hétig eláll.